Ceaiuri

  In cazul hepatitei acute, fitoterapia este indicata pe parcursul intregii perioade a afectiunii.  
Bolnavilor le sint foarte indicate ceaiul din macese si scoruse, sucul de coacaze, agrise.
  In cazul hepatitelor acute sint recomandate amestecurile de plante.
  - Se amesteca in parti egale frunze de menta, flori de siminoc, seminte de fenicul, frunze de coada-soricelului. 6 grame din acest amestec se pun in 300 de mililitri de apa fierbinte, se fierb 10 minute, se lasa la infuzat doua ore, apoi se strecoara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa. Daca se doreste ca amestecul de mai sus sa aiba si efecte sedante se mai adauga radacina de valeriana, frunze de trifoi si de bujor.
  - Se amesteca radacina de valeriana, frunze de menta, flori de paducel si de musetel, muguri de hamei (in parti egale). Se pregateste o infuzie dupa reteta de mai sus si se administreaza dimineata si seara inainte de culcare cite 100 de mililitri, inainte de masa.
  - In perioada posthepatica sint indicate sucurile de legume (morcovi, cartofi, varza, sfecla) diluate cu apa; se bea cite o jumatate de pahar si se creste treptat doza de concentratie a sucurilor, in functie de cit suporta bolnavul (la unii pacienti, sucurile provoaca balonare). 
   
  Ceaiul de macese – indicat impotriva hepatitei acute.
  Pentru a se conserva mai bine vitamina C, pentru un ceai de măceșe bun, este indicat să lași apa până fierbe bine, apoi să adaugi fructele uscate și zdrobite de măceșe. 
 Infuzie:  
 Într-o cană cu apă clocotită se adaugă 2 – 2,5 gr de fructe de măceșe și se lasă la infuzat pentru 10 minute. După acest timp, se strecoară și se bea ceaiul pe durata întregii zile. 
 Decoct
 Se pun într-un litru de apă 30-35 de gr de fructe măcinate de măceșe, apoi se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară. Decoctul se poate bea pe parcursul zilei sau doar la micul dejun. 
 Ceai de măceșe crude: 
 Se taie două linguri de măceșe proaspete, se adaugă într-o cană de apă călduță și se lasă totul la infuzat pentru aproximativ 6 ore. Se strecoară și se bea ceaiul. 
 Ceaiul de măceșe se bea în cure de 2-3 săptămâni, 2 până la 4 căni pe zi. 

Plantele recomandate in terapia hepatitei cronice.

  In tratarea bolnavilor cu hepatita cronica se folosesc cel mai des mesteacanul, merisorul, siminocul, sunatoarea, galbenelele, porumbul, papadia, salvia, macesul, iarba-dulce si alte plante medicinale. In cazul unei activitati intense a procesului (hepatita activa), fitoterapia este indicata alaturi de preparate medicamentoase.
  Prin obtinerea efectului medicamentelor, doza acestora este scazuta treptat.
  In cazul hepatitei cronice, tratamentul fitoterapeutic dureaza cinci-sase luni, dupa care se face o pauza de una-doua luni. Dupa aproximativ un an se poate intrerupe administrarea permanenta a infuziilor de plante, iar in anii urmatori se va urma un tratament antirecidiva in perioadele cele mai probabile de acutizare pentru fiecare bolnav sau primavara si toamna. 
 Bolnavilor care sufera de hepatita cronica li se recomanda mai multe amestecuri de plante medicinale.
  - Se amesteca flori de siminoc, frunze de coada-calului, frunze de urzica, macese (cite doua parti), frunze de mesteacan, frunze de sunatoare, scoarta de crusin (cite o parte). 5 grame din acest amestec se pun in 300 de mililitri de apa fierbinte, se fierb 5 minute, se lasa la infuzat patru-cinci ore intr-un loc calduros, se strecoara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa.
  - Foarte indicat este si amestecul din flori de musetel, radacini de iarba-dulce, matase de porumb (cite doua parti), frunze de menta, frunze de sunatoare (cite o parte). Se pregateste o infuzie si se administreaza dupa reteta de mai sus.
   - Se amesteca in parti egale radacini de cicoare, frunze de coada-calului si coada-soricelului, flori de luminarica si galbenele. Infuzia se pregateste si se administreaza ca si la reteta precedenta.
  - Se amesteca seminte de fenicul si chimen, scoarta de crusin, frunze de coada-soricelului si fierea-pamintului (in parti egale). Se face o infuzie si se beau cite 200 de mililitri pe parcursul zilei in inghitituri mici. Este foarte recomandata in cazul inclinatiei catre constipatie.
  - Se amesteca radacini de iarba-dulce, frunze de rostopasca si sovirv (cite o parte), flori de musetel si frunze de menta (cite doua parti). Din 5 grame de plante se pregateste o infuzie si se beau cite 200 de mililitri o data, de doua ori pe zi, inainte de masa. Este o reteta foarte eficienta si in cazul colitei.

  Matase de porumb si frunze de coada calului.

  In medicina populara este folosita si urmatoarea reteta: se amesteca matase de porumb, frunze de coada-calului (cite doua parti), frunze de sunatoare, seminte de anason (cite o parte). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se pun la baie de aburi sau la foc mic 30 de minute, apoi se mai lasa la infuzat 10 minute, se strecoara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa.
  - Se amesteca radacini de papadie (doua parti), frunze de trifoi, frunze de coada-calului si iarba-rosie (cite o parte). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa rece, se lasa la infuzat zece ore, se fierb dupa aceea 10 minute, apoi se strecoara; se beau cite 50-100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa. 
  - Dupa aceeasi reteta se pregateste o infuzie din urmatorul amestec: doua parti flori de galbenele, cite o parte flori de boz, frunze de rostopasca si fierea-pamintului. Se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa. 
 - Acelasi mod de preparare si de administrare este recomandat si in cazul urmatorului amestec de plante: flori de musetel si de galbenele, frunze de menta (cite doua parti), frunze de trei-frati-patati (o parte).
  - Similar se pregateste o infuzie din urmatorul amestec: flori de siminoc, frunze de coada-soricelului (cite doua parti), frunze de pelin, seminte de fenicul (o parte). 

 In ciroza hepatica, plantele se folosesc impreuna cu medicamentele.
 In cazul bolnavilor cu ciroza hepatica se folosesc aceleasi plante ca si in cazul tratarii hepatitelor cronice.
 In perioadele de acutizare a afectiunii, fitoterapia poate fi administrata impreuna cu preparatele farmaceutice. Astfel, pot fi folosite amestecuri de plante care au actiune antiinflamatoare, care contin vitamine, stimuleaza procesele de regenerare si care cresc rezistenta generala a hepatocitelor. In caz de necesitate pot fi folosite plante cu actiune diuretica, purgativa, dar intotdeauna trebuie sa fie alese acele plante care nu contin cantitati mari de alcaloizi toxici sau substante iritante. In acest sens, nu este bine sa includeti in amestecurile de plante pentru perioade indelungate (mai mult de doua-trei saptamini) crusin, revent, sunatoare, rostopasca. De asemenea, este bine sa evitati la un moment dat plantele atit de recomandate in unele retete: ghintura, ienuparul, tataneasa, pelinul, dracila.

  In cazul cirozei hepatice sint recomandate amestecuri de plante medicinale.
 - Se amesteca macese, flori de siminoc (cite doua parti), frunze de urzica (o parte). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se lasa la infuzat patru ore, apoi se administreaza pe parcursul zilei 200 de mililitri de infuzie, in inghitituri mici.
 - Se amesteca radacini de cicoare, frunze de coada-calului si coada-soricelului, flori de galbenele (in parti egale). Se pregateste o infuzie si se administreaza dupa reteta de mai sus. 
 - Se amesteca seminte de chimen, flori de galbenele, frunze de coada-soricelului, flori de musetel, radacini de iarba-dulce, macese (in parti egale). 10 grame din acest amestec se pun in 500 de mililitri de apa calduta, se lasa la infuzat in termos opt ore, apoi se da in clocot, se strecoara si se administreaza cite 100 de mililitri dimineata si seara, inainte de masa. Aceste amestecuri de plante pot fi utilizate pe parcursul a sase-sapte luni, apoi se face o pauza de una-doua luni. In perioadele de pauza sint indicate ceaiurile vitaminizante.
  - Se amesteca macese, frunze de urzica, radacini de morcov (cite trei parti), coacaze negre (o parte). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa, se fierb 10 minute, se lasa la infuzat patru ore, apoi se beau cite 200 de mililitri pe zi, in timpul meselor.
  - Dupa aceeasi reteta se pregateste o infuzie din urmatorul amestec: macese si fructe de merisor (cite o parte), frunze de urzica (trei parti); se beau cite 100 de mililitri de doua-trei ori pe zi, inainte de masa.